Sağlık

Mide ağrısı neden olur? Mide ağrısının belirtileri nelerdir? Mide ağrısına ne iyi gelir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız karın ve mide bölgesinde rahatsızlık ve ağrı belirtileri ile kendini gösteren mide ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Önemli hastalıklara bağlı oluşabileceği gibi beslenme sistemi ya da günlük hayatın stresine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Peki mide ağrısı neden olur? Mide ağrısının belirtileri nelerdir? Mide ağrısı ne kadar sürer? Mide ağrısına ne iyi gelir? Detaylar burada…

MİDE AĞRISI NEDEN OLUR?

Bu sağlık sorunu olan birçok kişi sıklıkla ‘neden mide ağrısına neden olur?’ Sorunun tek bir yanıtı yok. Mide ağrısı birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu şikayetiniz olduğunda öncelikle şikayetin ne kadar sürdüğüne ve hangi belirtilerle ilerlediğine dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte, mide ağrısına neden olan yaygın rahatsızlıklar aşağıda listelenmiştir.

Cezir : Mide ağrılarına ek olarak yaşanan, göğüste yanma hissi, mide ekşimesi, öksürük ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle seyreden bir hastalıktır. Reflü hastalığı olan bireylerde belirli besinlerin tüketimi bu hastalığı tetikler. Örneğin çok baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucunda mide ağrısı ve yemek borusu ağrısı bu belirtilerle birlikte görülebilmektedir.

İlaç Kullanımı: Midede çözünen ilaçların mide mukozasına zarar vermesi sonucu ağrılar yaşanabilir. Bu nedenle mide şikayetlerinde özellikle yan etkisi olan ilaçların bol su ile içilmesi şiddetle tavsiye edilir.

Gastrit : Mide zarının çeşitli nedenlerle iltihaplanmasına gastrit denir. Bu hastalığa çoğunlukla ülser oluşumuna neden olan bir bakteri neden olur. Gastritli hastalarda genellikle yemeklerden sonra çok fazla şişkinlik olur. Ayrıca midede ağrı ve ağrı, mide bulantısı, midede yanma şikayetleri de görülür.

Stres: Mide çok hassas bir organ olduğu için gerginlik, yorgunluk gibi etkenlerden çabuk etkilenebilir. Stresli olduğumuzda sindirim sisteminde yavaşlama olur. Hatta zaman zaman sindirim durma noktasına bile gelir. Bu nedenle gerginlik, mide ağrısına neden olan kısa ama şiddetli, kıymetli faktörlerin ortasında yer alır.

ZORLUK AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide ağrısı üst karında hızlı bir şekilde kaburgaların altında hissedilir. Mide ağrısına şişkinlik, mide bulantısı ve kramp gibi sorunlar da eşlik edebilir. Mide ağrısı bazen yemekten önce, bazen yemekten sonra daha kötüdür. Ağrının süresi, şekli ve özelliği gibi durumlar ağrıya neden olan rahatsızlığa göre değişir.

MİDE AĞRISI NE KADAR SÜRER?

Hafif ağrı genellikle 1-2 saat içinde kaybolur. Beslenmeye bağlı ağrılar gün içinde olduğu gibi geçebilir. Ağrının nedeni ülser veya gastrit ise mide yanması şikayetlerine bağlı ağrılar 1-2 gün içerisinde geçebilir. Bir hastalığın habercisi olan ağrılar uzun süre geçmeyebilir. Mide ağrısı, hastalık teşhis edilip tedavi edilene kadar devam edebilir.

MİDE AĞRISINA NELER UYGUN?

Mide ağrınız varsa hazımsızlık vb. sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorsanız bazı işlemlerle mide ağrınızı giderebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki uzun süreli vakalarda uzman bir hekime başvurmak gerekir.

Mide ağrısı için sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli su içmek, sigara ve alkolden uzak durmak çok değerlidir. Mide ağrısı için evde yapılabilecekler ve alınacak önlemler şu şekildedir:

  • Sağlıklı ve istikrarlı beslenin.
  • Bol su için.
  • Ağrı hissettiğinizde uzanmaktan kaçının. (Vücut yatay pozisyondayken midedeki asit yemek borusuna doğru hareket edebilir. Bu burada hasara neden olabilir.)
  • Geç saatlerde, uyumaya yakın yemek yemeyin.
  • Mide ağrısının hazımsızlıktan kaynaklandığını düşünüyorsanız o bölgeye ısı uygulamak gergin kasları gevşeterek hazımsızlığı giderebilir.
  • yoğurt
  • çok fazla su
  • çiğ patates suyu
  • keten tohumu
  • Papatya çayı
  • karanfil
  • meyan kökü
  • Zencefil
  • nane

kinikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu