ABD piyasaları daha hızlı T+1 mutabakatına geçiyor
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Şubat 2023’te yürürlüğe koyduğu yeni bir kurala göre hisse senetleri, belediye tahvilleri ve diğer menkul kıymetlerin takas süresinin bir güne veya T+1’e indirilmesiyle ABD finans piyasaları bugün önemli bir değişim geçiriyor. Bu hamle, menkul kıymetlerin daha hızlı teslim edilmesini ve yatırımcılara ödeme yapılmasını sağlayarak riski azaltmayı ve verimliliği artırmayı amaçlıyor.
Takas, Depository Trust and Clearing Corporation’ın (DTCC) bir yan kuruluşu olan Depository Trust Company (DTC) tarafından yönetilen, alıcının menkul kıymeti aldığı ve satıcının ödeme aldığı bir işlemin son aşamasıdır.
SEC Başkanı Gary Gensler’e göre T+1’e geçişin ABD piyasa altyapısını daha dirençli, zamanında ve düzenli hale getirmesi bekleniyor. Daha sağlam bir sisteme duyulan bu ihtiyaç, özellikle 2021’deki GameStop ticaret çılgınlığı sırasında vurgulanmıştı.
Sorunsuz bir geçiş sağlamak için bankalar, saklamacılar, varlık yöneticileri ve düzenleyiciler de dahil olmak üzere piyasa katılımcıları hafta sonu boyunca çalıştı. Uygulamayı izlemek ve olası sorunları ele almak için sanal bir komuta merkezi kuruldu.
Wall Street için takas ve mutabakat hizmetleri sağlayan DTCC’nin T+1’e geçişi, değişimin merkezinde yer alıyor. Yine de tüm piyasa katılımcılarının ayarlamalar yapması gerekecek. Hindistan’ın Ocak 2023’te T+1’e geçmesi ve şimdi aynı gün mutabakat hedeflemesiyle birlikte diğer ülkeler de benzer hamleler yaptı. Kanada, Meksika ve Arjantin Pazartesi günü bir günlük uzlaşmaya geçiş yaptı ve Meksika, ABD piyasalarıyla korelasyonu korumak için T+1’e hız verdi.
Birleşik Krallık 2027 sonuna kadar T+1’e geçmeyi planlıyor ve Avrupa Birliği de belirli bir zaman çizelgesi açıklanmamış olmasına rağmen benzer bir hamleyi düşünüyor.
Yeni uzlaştırma zaman çizelgesi, finans şirketlerinin hisse senedi alımları için fon ayarlama, hisseleri geri çağırma veya işlem hatalarını düzeltme süresinin kısalması, uzlaştırma başarısızlıkları ve işlem maliyetleri riskinin potansiyel olarak artması gibi zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Halen iki günde uzlaşan döviz piyasası da bu durumdan etkilenebilir.
Daha hızlı mutabakatlara geçişle birlikte, Eylül 2017’de mutabakat süresinin üç günden iki güne indirilmesinde olduğu gibi, başlangıçta işlem başarısızlıklarında bir artış beklenmektedir. SEC, daha kısa bir mutabakat döngüsünün, mutabakat başarısızlıklarında kısa vadeli bir artışa ve piyasa katılımcılarının küçük bir bölümü için zorluklara yol açabileceğini kabul etmiştir.
ValueExchange tarafından yapılan araştırma, uygulama sonrasında işlem başarısızlık oranının %2,9’dan %4,1’e yükselebileceğini göstermektedir. Ancak Sifma, başarısızlık oranındaki herhangi bir artışın asgari düzeyde olmasını ve hızla çözülmesini bekliyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.